Syödään yhdessä suomalaista

Bondbönehummus och rotsaksstickor
30 min
Valmistusaika
12
Annosmäärä
Lätt
Vaikeusaste

Ingredienser

Hummus:
3 dl                tillredda hela bondbönor (koktid 1h)
2 st.               vitlöksklyftor
2 msk            finländsk hampaolja
1/2 tsk           salt
en nypa         citronpeppar
finländsk basilika och honung enligt smak

Rotsaksstickor:
Ca halvt kilo inhemska rotsaker
flytande honung
2 msk            torkad timjan (färsk går även bra)
en nypa         salt och svartpeppar

 

Tillredning:

1. Koka bondbönorna mjuka, koktid cirka en timme .
2. Skär rotsakerna i fingertjocka stavar. Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt och tillsätt flytande honung, timjan och strö över salt samt malen svartpeppar.
3. Rosta i ugnen cirka en kvart eller tills rotsakerna ännu har lite tuggmotstånd.
4. Mixa med stavmixer de kokta bondbönorna till puré, tillsätt de övriga ingredienserna och mixa till en jämn bredbar massa. Genom att tillsätta mera hampaolja får du en smidigare massa..
5. Servera bondbönehummusen som dipp till ungsrostade rotsaksstickor och rågbrödsstickor.

Bondbönehummus och rotsaksstickor