Kauppoihin ja ravintoloihin tulevalle lihalle tehdään vastaanottotarkastus, jossa tarkistetaan asiakirjat, hygieniavaatimusten täyttyminen sekä tuotteiden kunto ja pakkausmerkintöjen oikeellisuus.
Kaikessa myytävässä tuoreessa, pakastetussa, leikatussa tai jauhetussa lihassa on oltava erätunnus sekä tieto eläimen syntymä-, kasvatus- ja teurastusmaasta tai alkuperämaasta.
Lihan elintarviketurvallisuuden takaamiseksi kaupoissa ja ravintoloissa pidetään huolta kylmäketjun katkeamattomuudesta.
Kaupoissa ja ravintoloissa huomioidaan lihan kulutukseen vaikuttavat ruokakulttuurin sesongit ja juhlapyhät. Esimerkiksi joulu, pääsiäinen tai grillikauden alku ovat etenkin lihatuotteiden osalta tärkeitä erityissesonkeja.
Lähiruoan suosion kasvun myötä yhä enemmän lihaa myydään suoramyynnin kautta.