Ingredienser
Hummus:
3 dl tillredda hela bondbönor (koktid 1h)
2 st. vitlöksklyftor
2 msk finländsk hampaolja
1/2 tsk salt
en nypa citronpeppar
finländsk basilika och honung enligt smak
Rotsaksstickor:
Ca halvt kilo inhemska rotsaker
flytande honung
2 msk torkad timjan (färsk går även bra)
en nypa salt och svartpeppar
Tillredning:
1. Koka bondbönorna mjuka, koktid cirka en timme .
2. Skär rotsakerna i fingertjocka stavar. Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt och tillsätt flytande honung, timjan och strö över salt samt malen svartpeppar.
3. Rosta i ugnen cirka en kvart eller tills rotsakerna ännu har lite tuggmotstånd.
4. Mixa med stavmixer de kokta bondbönorna till puré, tillsätt de övriga ingredienserna och mixa till en jämn bredbar massa. Genom att tillsätta mera hampaolja får du en smidigare massa..
5. Servera bondbönehummusen som dipp till ungsrostade rotsaksstickor och rågbrödsstickor.