Kaikki suomalainen vilja kuivataan puinnin jälkeen. Tämä takaa viljan hyvän säilyvyyden varastoinnissa. Suurin osa viljasta varastoidaan maatilojen varastoissa. Tämä takaa viljan hyvän jäljitettävyyden.
Maatiloilta vilja kuljetetaan myllyille, muihin viljaa jalostaviin tuotantolaitoksiin tai viljavarastoihin viljankuljetukseen tarkoitetuilla kuorma-autoilla. Lisäksi käytetään maanviljelijöiden omaa traktorivetoista kalustoa.
Kuljetuksissa edelliset lastit eivät saa muodostaa uhkaa sadon laadulle ja hygienialle, ja siksi kolme edellistä kuormaa ja niiden puhdistustapa on oltava tiedossa.
Kuljetettavan viljaerän mukana kulkee aina viljapassi (http://www.vyr.fi/fin/viljelytietoa/viljapassi/) eli kuormakirja. Viljapassi sisältää tietoja viljaerästä ja sen tuotannosta, varastoinnista ja kuljetuksesta. Siten tiedot yksittäisistä viljaeristä välittyvät tuottajalta elintarviketeollisuuteen, mikä helpottaa viljaerien jäljitettävyyttä.
Viljakauppayritykset ostavat viljaa viljelijöiltä ja myyvät sitä kotimaisen teollisuuden käyttöön sekä vientimarkkinoille.
Suomen valtion omistama Huoltovarmuuskeskus ylläpitää leipäviljan, siementen ja valkuaiskasvien kansallisia varmuusvarastoja osana poikkeustilanteisiin varautumista.