73 prosenttia Suomen lehmistä elää pihattonavetoissa, joissa ne voivat vapaasti liikkua.
Lehmät lypsetään kaksi tai kolme kertaa päivässä riippuen lehmän maidontuotannon määrästä. Lypsyroboteilla varustetuissa navetoissa lehmät käyvät lypsyllä oman tahtinsa mukaan.
Päivittäin lehmä syö noin 40 kg kotimaista nurmirehua ja maidontuotannon määrän mukaan 5−15 kg kotimaista viljaa sekä öljy- ja palkokasveja. Lehmä juo keskimäärin 100 litraa vettä päivässä.
Märehtiminen lisää lehmän tarvetta olla makuullaan. Aikuiset lehmät lepäävät 11–13 h/vrk.
Maidontuotanto on tiiviisti sidoksissa lihantuotantoon. Suomalaisesta naudanlihasta 85 – 90 prosenttia tulee maidontuotannon ”sivutuotteena”.
Nurmeen perustuva maidontuotanto lisää ruokaa tuottavaa maa-alaa alueilla, joilla esimerkiksi viljan viljely ei olisi mahdollista tai kannattavaa. Karjan laiduntaminen edistää kasvien, hyönteisten, perhosten ja lintujen lisääntymistä ja siten luonnon monimuotoisuutta.
Tiloilla seurataan muun muassa maidon laatua, lämpötilaa ja lehmäkohtaisesti tuotettua maitomäärää. Sairauden takia hoidetun ja lääkityn lehmän maitoa tarkkaillaan ja maitoa saa toimittaa meijeriin vasta, kun lääkejäämiä ei havaita.