Lihaketju on elintarvikealan suurin toimiala, jonka tehtävissä työskentelee lähes 10 000 henkeä. Suomessa on lähes 350 liha-alan laitosta, joissa käsitellään lihaa ennen vähittäismyyntiä.
Eläimiä saa teurastaa vain Eviran hyväksymissä teurastamoissa. Niissä työskentelee virallisia tarkastuseläinlääkäreitä, jotka tarkkailevat eläinten hyvinvointia sekä tarkastavat teurastetun lihan.
Suurten teurastamoiden toiminta on pitkälle automatisoitua, mutta myös niissä tarvitaan paljon ammattitaitoa vaativaa käsityötä ja osaamista.
Lihan lisäksi myös muut ruohonosat käytetään hyödyksi esimerkiksi biopolttoaineissa (rasva), auto- ja huonekaluteollisuudessa (vuodat) sekä turkiseläinten rehuntuotannossa.
Osa tuotteista pakataan suojakaasuun, joka koostuu ilmakehässä esiintyvien kaasujen sekoituksesta, pääasiassa hiilidioksidista ja typestä. Se parantaa lihan säilyvyyttä estämällä bakteeriston kasvua.
Lihayritykset merkitsevät pakkauksiin tiedot muun muassa lihan alkuperästä. Lakisääteisesti Suomessa valmistettujen elintarvikkeiden pakkauksista tulee käydä ilmi elintarvikkeiden sisältämän lihan alkuperämaa. Kotimaisuuden osoittava Hyvää Suomesta -merkki korvaa erillisen lakisääteisen alkuperämerkinnän. Hyvää Suomesta -merkki, tarkoittaa että tuotteen liharaaka-aine on 100 % kotimaista.