Kalanjalostusta harjoittavia yrityksiä on Suomessa 119.
Useimmat kalaa jalostavat yritykset ovat Suomessa enimmäkseen pieniä ja monialaisia. Toiminta on kuitenkin keskittynyttä, sillä 16 suurimman yrityksen osuus jalostetun kalan määrästä on 86%.
Suuremmissa kalaa jalostavissa yrityksissä tuotantoa tehostavat koneet ja tietotekniikka. Myös käsityötä tarvitaan, sillä esimerkiksi lohikaloja leikataan viidellä eri tarkkuustasolla.
Suomessa toimialalle on tyypillistä, että sama yritys toimii sekä kalanjalostuksessa, tukkumyynnissä ja kuljetuksessa. Lisäksi ne usein myös tuovat maahan kalaa ja kalatuotteita.
Kotimaisen kalan saatavuuteen vaikuttavat muun muassa vaihtelevat saalismäärät ja kalalajien ajallisesti rajoitetut sesongit.
Hyvää Suomesta -merkillä varustettu kala tai kalaa sisältävä elintarvike sisältää aina 100 prosenttisesti Suomessa pyydettyä, kasvatettua ja käsiteltyä kalaa.