Kalankasvatuksen ympäristökuormitus on laskenut 1990-luvun alkupuolelta yli 70 prosenttia.
Kalaa kasvatetaan pääasiallisesti avovesissä mutta myös maalla sijaitsevissa kiertovesilaitoksissa, joissa vesi kierrätetään ja puhdistetaan.
Kalankasvatuksessa ravinteiden kiertoa edistetään valmistamalla kalarehuja Itämerestä pyydetystä silakasta. Sillä korvataan tuontirehua ja poistetaan ravinteita Itämerestä, mikä parantaa kalankasvatuksen ekologisuutta.
Merialueen ammattikalastuksen tärkein saaliskala on silakka ja sisävesien muikku. Kasvatetusta ruokakalasta lähes 95 prosenttia on kirjolohta.
Itämeren silakalle ja kilohailille haetaan MSC-sertifikaattia, ja muikun pyynnin sertifiointia ollaan aloittamassa.
Ammattikalastajien määrä laskee, ja 2000-luvun aikana ammattikalastajien määrä on puolittunut.
Kotimaisesta kalasta on pulaa, vain alle viidennes Suomessa syödystä kalasta on kotimaista.
Kansallisen vesiviljelystrategian tavoitteena on nostaa ruokakalan tuotantomääriä kehittämällä avomerikasvatusta ja kiertovesikasvatusta. Uudet kasvatusyksiköt mitoitetaan ja sijoitetaan ympäristön kannalta kestävästi.