Suomalaisten kalankäyttöä olisi varaa lisätä, sillä useimmat suomalaiset syövät kalaa vain kerran viikossa tai harvemmin. Vain kolmannes syö kalaa ravitsemussuositusten mukaisesti kahdesti viikossa eri kalalajeja vaihdellen.
Suomalaiset syövät vuodessa kalaa fileeksi laskettuna n. 13 kg henkilöä kohden.
Eurooppalaisen mittapuun mukaan syömme kalaa kuitenkin melko hyvin, sillä kulutamme EU-maista viidenneksi eniten kalaa. Enemmän syövät vain portugalilaiset, espanjalaiset, liettualaiset ja ranskalaiset.
Kasvatettu kotimainen kirjolohi ja kasvatettu ulkomailta tuotu lohi ovat suomalaisten suosituimmat ruokakalat. Luonnonkaloista eniten syödään muikkua.
Alle viidennes syödystä kalasta on kotimaista. Valtaosa tuontikalasta on kasvatettua lohta.
Vapaa-ajan kalastus on Suomessa suosittu harrastus, ja kotitarpeiksi kalastaa yli neljännes suomalaisista.