Kauppojen ja ravintoloiden kylmäkaapeissa maito ja maitopohjaiset tuotteet on säilytettävä alle 6 asteessa. Maitopohjaiset tuotteet, joiden valmistukseen sisältyy vähintään pastörointi tai vastaava lämpö- tai muu käsittely, kuten jogurtit, viilit, piimät ja useimmat juustot voidaan säilyttää alle 8 asteessa.
Kylmäkaappien ja tilojen lämpötilan seuranta kuuluu lakisääteiseen omavalvontaan. Vähittäiskauppa huolehtii myymiensä maitotuotteiden osalta omavalvonnasta myös kuljetusvaiheessa, keskusvarastoissa ja terminaaleissa
Myymälä- ja keittiöhenkilökunnan tulee huolehtia tuotteiden riittävästä kiertonopeudesta, jotta asiakas saa tuoreita tuotteita eikä hävikkiä synny.
Maito -nimityksestä on säädetty laissa. Sitä saa käyttää vain lehmästä lypsetystä maidosta, jota saa käsitellä ainoastaan vakioimalla rasvan määrää ja lisäämällä d-vitamiinia. Maitojuomaa on käsitelty esimerkiksi poistamalla laktoosi. Kasviperäisten juomien nimissä ei saa käyttää sanaa maito. Myös muut maitotuotteiden nimikkeet kuten kerma, jogurtti ja juusto on suojeltu ja niitä saa käyttää vain nisäkkäästä saadusta maidosta valmistetuista tuotteista.
Suomalaiselle ruokakulttuurille ominaista on, että maito ja piimä ovat yleisiä ruokajuomia kouluissa, päiväkodeissa ja muissa julkisten laitosten keittiöissä.