Usein leipäviljan viljelijä solmii viljelysopimuksen viljan tuottamisesta myllyn kanssa. Tämä helpottaa viljelijän ja myllyjen toimintaa, sekä parantaa tuotteiden jäljitettävyyttä. Vilja voi saapua myllyihin myös maatalouskaupan kautta.
Leipomoteollisuus on toisaalta pitkälle koneistettua prosessiteollisuutta ja toisaalta alalla on myös paljon pieniä käsityövaltaisia leipomoita ja konditorioita.
Kuluttajien toiveisiin vastataan tuotekehityksellä ja nykytrendinä on lisätä leipään esimerkiksi juureksia, siemeniä, marjoja tai hyönteisiä. Gluteenittomien leipomotuotteiden kasvaneen kysynnän myötä niiden valikoimaa ja laatua on kehitetty.
Viljalle on kehitetty myös uusia käyttömuotoja kuten kaurajuomat, -levitteet ja -välipalat sekä nyhtökaura.
Leivonnaisten lisäksi vilja on tärkeä alkoholijuomateollisuuden raaka-aine. Siitä valmistetaan maltaita ja etanolia. Maltaista valmistetaan olutta, ja etanolia käytetään erilaisten alkoholijuomien valmistuksessa.
Hyvää Suomesta -merkki viljatuotteen kyljessä tarkoittaa sitä, että viljaraaka-aine on viljelty ja tuote on valmistettu Suomessa. Mysleissä, leivässä ja muissa monen raaka-aineen tuotteissa on mahdollista käyttää rajallisen määrän myös muualta tulleita aineisosia kuten siemeniä ja mausteita.