Suomalainen leipäkulttuuri on yksi maailman monipuolisimmista ja harvinaisen rikas. Sekä idän että lännen vaikutukset ovat muovanneet suomalaisten leipämakua, jota paikalliset erikoisuudet täydentävät (lisää leipäkulttuurista).
Suomalaiset syövät ruokaleipää yhteensä 40 kg/henkilö vuodessa. Ruokaisien tuotteiden suosiota selittää pitkälti ruokailukulttuurin välipalaistuminen. Kahvileipää ja konditoriatuotteita kulutetaan vuodessa noin 8 kg/henkilö.
Kotimaisen leivän osuus syödystä leivästä on reilu 80 %
Leivän ja viljatuotteiden osuus kotitalouksien ravintomenoista on noin 16 prosenttia.
Suomalaisen ruokavalion ja -kulttuurin erityispiirre on runsas rukiin käyttö. Muualla maailmassa ruista käytetään rehuviljana, mutta Suomessa ruis päätyy lähes yksinomaan elintarvikekäyttöön. Myös kauran käyttö elintarvikkeena on ominaista suomalaisille.
Vehnä on edelleen selkeästi tärkein leipävilja, vaikka sen osuus kulutuksesta on hieman laskenut.